+36 30 216 1694

Szedd Magad! AKCIÓ

Munkalehetőség!

2023-as év előzményei:

Az év biztató kilátásokkal indult, az összes kajszifajtánkon a rügyek beágyazósdása maximális volt és már virágzás idején úgy tűnt, hogy az idén csúcstermés várható. Fényképek sora tanúskodik, hogy a sok veszteséges év után joggal gondolhattuk, az idén végre valamit visszajuttat a sors nekünk az elszenvedett károk miatt. 

A virágzás az idén is korábban zajlott, mint ahogyan annak valójában lennie kellett volna, de április 4-én és 5-én hajnalban, ismét mindkét gyümölcsösünket -4,8 és -4,6 C-os fagy érte. Füstöléssel megpróbáltunk védekezni, de sajnos ez sem hozott eredményt. A veszprémi, (közvetlen főút melletti) gyümölcsösünkben gyakorlatilag 100%-os volt a fagykár, míg a szentkirályszabadjai ültetvényben a Pannónia fajta kivételével, szintén minden elfagyott. Azt a feltételezés sem állja meg a helyét, hogy a fajtaérzékenység számított volna, mert a veszprémi ültetvényünkben is volt Pannónia és ott nem maradt meg.

Vásárlóinkat természetesen elsősorban az érdekli, hogy akkor milyenek a jelenlegi kilátások és már most sokan kérdezik, lehet-e előrendelést felvenni?

Sajnos, előrendelés felvételére (étkezési-befőzési célra) ebben az évben nem lesz lehetőség. Egyrészt azért, mert a most még meglévő barackok időközben lepotyoghatnak, mint történt ez már 2020-ban is. Akkor, az érés előtt két héttel hirtelen lehullott a termés több mint fele. A vizsgálatok kiderítették, hogy egy május eleji fagy, ami nem volt különösebben jelentős, és akkor csak részben okozott veszteséget, mégis annyira megfáztak a fiatal gyümölcs kezdemények, hogy ennek következtében június második felétől már nem tudták saját súlyukat megtartani és lehullottak.

A másik ok pedig, hogy kiszámíthatalan mikor érik majd, mekkora súlyak lesznek a gyümölcsök, és kérdéses, hogy milyen lesz az idei évben a beltartalmi értékük?

A Pannónia fajta barack érési ideje normál esetben, július közepétől, mintegy 10 nap, két hétig tart, de ezt nyilván nagyban befályásolja majd, az addig várható időjárás, a hőmérsékleti összeg és napfényfénytartam.

A cefrénak való barack esetében 100-300 kg között lehet rendelést leadni, de garanciát nem tudunk vállani a teljesítésre. Ez csupán egy lehetőség és amennyiben lesz barack,akkor  nyilván azokat szolgáljuk ki előbb, akiknek a jelentkezése hamarabb beérkezett. A cefre esetén elképzelhető, hogy lesz "Szedd magad!" akció, és azon túl, hogy olcsóbban kapják a barackot, nagyobb eséllyel is juthatnak hozzá. Ezt a vállalást, a  jelentkezési lapon feltétlenül tüntessék fel.

Érdemes azonban máshol is érdeklődni és amennyiben máshol sikerülbeszerezniük a barackot, akkor kérem,hogy nálam a rendelést vonják vissza. 

 

 2018-tól kezdve Magyarországon minden évben volt valamilyen mértékű fagykár a kajsziültetvényekben. Voltak olyan termőtájak,ahol több alkalommal is jelentős 70-80, esetenként 100%-os fagykárok is keletkeztek. Ez jelentősen rontja a termelhetőség gazdaságosságát, termelés szerkezetet pedig olyan fajoknál, ahol a termelési ciklus min. 20-25 évre van tervezve, nem lehet egyik évről a másikra elvégezni. Közel 40 éve foglalkozunk kajszitermesztéssel, tehát nem lehet azt mondani, hogy nincs termelési tapasztalatunk, és azt mondhatjuzk, hogy egészen 2018-ig, jellemzően tíz évente következett be egy komolyab, akár 100%-os fagykár.  Ezt át lehetett vészelni, ez beletartozott egy természetes kockázat viselésbe. Azonban az más kijelenthető, hogy a telek elmaradása miatt és mert az átlaghőmérséklet folyamatosan több celsius fokkal magasabb, mint korábbi évtizedekben volt, a kajszifák mélynyugalmi állapota lerövidült és a virágzások 3-4 héttel korábban történnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a tavaszi fagyok komoly károkat okozhatnak a virágzásban levő ültetvényekben. A védekezés lehetőségek valójában minimálisak, esetenként irreálisan sokba kerülnek, hatékonyságuk megkérdőjelezhető.

Részletes elemzést az "AKTUÁLIS" menüpontban olvashatnak az utóbbi években történt eseményekről, fagykárokról.

Véleményünk szerint joggal merülne fel a kérdés, hogy ezen gyümölcsfajok esetében, amelyek rendszeresen elszenvedik az időjárás átalakulása okozta károkat, legalább az ÁFA mértékét csökkentené az állam hasonló szintre, mint a konkurrens országok esetében tapasztalható. Igazából a legveszélyeztetetteb fajok a tavaszi fagyok tekintetében a barackok és a mandula. A a többi gyümölcsfaj virágzása az esetek többségében a fagyok elmúltával kezdődik.

Az Áfa mértékének csökkentésével a költségvetés bevételéből kieső összeg, ezen gyümölcsfajok (őszibarack és kajszibarack) esetén jelentéktelen, viszont a termelőket egy kis levegőhöz juttahatná. A kárenyhítés szabályain is változtatni kellene, hiszen jelenleg úgy kap egytermelő valami támogatást vissza a kárenyhítésbe befizetett költsége után, hogy az utolsó öt évet veszik figyelembe, levonva belőle a legjobb és a legrosszabb évek termését. Nálunk, 2018-tól számítva csupán egy évben volt elfogadható termés és kétszer 100%-os egyszer 80%-os és egyszer 65%-os terméskiesés, akkor el lehet gondolni, hogy vajon milyen arányok jönnek ki a támogatás tekintetében?

Ezen információk ismeretében közzétesszük, hogy a 2021-es évben az Európai Unió területén egyes országokban milyen Áfa-tartalma volt a zöldség és gyümölcs termékeknek. 


https://fruitveb.hu/europai-afa-korkep-kulonos-tekintettel-a-zoldsegek-es-gyumolcsok-afa-kulcsaira/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=2-heti-hirlevel

 

Európai ÁFA-körkép, különös tekintettel a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-kulcsaira

2022-01-14

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}